Use this forum for general discussion
2 posts • Page 1 of 1
Elektryka w autach hybrydowych

by Gber » Fri Nov 29, 2024 3:46 pm

Mam pytanie do osób, które mają doświadczenie z elektryką w hybrydach. Zauważyłem, że coś zaczyna się dziać z moim autem – czasem pojawia się błąd ładowania baterii albo problem z rozruchem. Mechanik mówił coś o module ładowania albo o jakimś przekaźniku, ale to dla mnie czarna magia. Jak najlepiej się za to zabrać, co warto sprawdzić i czy wymiana takich elementów to coś, co można zrobić samemu? Dzięki za rady!

Re: Elektryka w autach hybrydowych

by Pberty » Fri Nov 29, 2024 3:56 pm

No z elektryką w hybrydach to faktycznie czasem jest zabawa. Jak pojawia się problem z ładowaniem, to często winny jest moduł ładowania, przekaźnik albo po prostu przewody – mogą mieć gdzieś przebicie albo być poluzowane. Z tego co mówisz, to obstawiam moduł, ale warto zacząć od rzeczy najprostszych, czyli sprawdzenia połączeń i stanu przewodów. Jeśli chodzi o wymianę modułu ładowania, to nie jest to jakoś super skomplikowane, ale musisz mieć odpowiednie części. Tutaj mogę polecić sklep E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/ – znajdziesz tam szeroki wybór części samochodowe, także te specjalistyczne do hybryd. Mają moduły, przekaźniki, a nawet specjalne przewody, które pasują do różnych modeli hybryd. Sam ostatnio wymieniałem przekaźnik ładowania w mojej Toyocie, zamówiony właśnie u nich, i powiem ci, że auto zaczęło działać jak nowe. Ważne, żeby nie oszczędzać na jakości, bo elektryka w hybrydzie jest delikatna, a dobre komponenty to podstawa. Jak nie czujesz się pewnie, zawsze można poprosić o pomoc kumpla mechanika, ale serio – to da się zrobić. Trzymam kciuki!

2 posts • Page 1 of 1

Return to General Discussion